top of page
IMG_3333_edited.jpg

SI NE PUNOJMË

Sa qen ka ndihmuar strehimi deri më sot?

Që nga hapja jonë në 2014, ne kemi ndihmuar mbi 1000 qen rrugësh nga e gjithë Kosova.

Pranoni të gjithë qentë e rrugës?

Do të dëshironim të pranonim çdo qen! Sidoqoftë, hapësira dhe burimet tona janë të kufizuara. Prandaj, ne pranojmë qen që kanë nevojë për kujdes veterinar ose qen që janë në rrezik në rrugë (p.sh. këlyshë shumë të vegjël, qen me aftësi të kufizuara të rënda (p.sh. të verbër).

Çfarë lloj ndihme ofroni në strehimore?
Pasi të kemi qenin, e dërgojmë tek veterineri sa herë të jetë e nevojshme dhe e vaksinojmë. Ne pastaj sigurojmë strehim dhe ushqim për qenin derisa të shërohet plotësisht ose, nëse është një qenush, derisa të rritet më i madh. Gjatë kësaj kohe, ne gjithashtu përpiqemi të bëjmë çmos për të gjetur një shtëpi të përhershme për qenin në Kosovë ose jashtë saj. Mbi 200 qen tanë janë adoptuar me lumturi nga njerëz të mrekullueshëm në Kosovë dhe në të gjithë botën.

 

Çfarë ndodh nëse askush nuk e birëson qenin?

Ne ndjekim modelin Catch-Neuter-Return (CNR) të cilin Organizata Botërore e Shëndetit të Kafshëve e konsideron një mënyrë të qëndrueshme të kontrollit të popullatës së kafshëve endacake. Ky model ndiqet në shumë vende evropiane duke përfshirë Austrinë, Bullgarinë, Republikën Çeke, Gjermaninë, Greqinë, Italinë, Lituaninë, Hollandën dhe Suedinë. Të gjitha këto vende kanë ndaluar vrasjen e qenve të shëndetshëm të rrugës dhe kanë miratuar modelin CNR.

Çfarë do të thotë modeli CNR?

Nëse askush nuk e adopton qenin që është shëruar ose është rritur shpesh ne duhet ta lëshojmë atë përsëri në rrugë. Kjo nuk është diçka që ne duam të bëjmë. Sidoqoftë, hapësira dhe burimet tona janë të kufizuara dhe qentë dhe këlyshët e rinj që kanë nevojë për ndihmë po vijnë gjatë gjithë kohës. Para se ta lëshojmë qenin, ne sterilizojmë ose kastrojmë dhe gjithmonë e lëshojmë qenin në të njëjtën zonë ku e gjetëm (përveç nëse ajo zonë është shumë e pasigurt). Ne bashkëpunojmë me një rrjet të gjerë të aktivistëve të kafshëve në rrugë përreth Kosovës që ushqejnë qentë në zonën e tyre dhe i mbajnë nën vëzhgim ata. Ne e konsiderojmë aktivist çdo person me zemër të mirë që kujdeset për kafshët e rrugës! Ne besojmë se nëse qentë e rrugës trajtohen, vaksinohen dhe sterilizohen në mënyrë rutinore, me kalimin e kohës do të ketë më pak kafshë endacake në Kosovë

Kush i mbulon shpenzimet tuaja?

100% e kostove tona mbulohen përmes dhurimeve ad hoc nga njerëz të rregullt, si ju! Ne gjithashtu mbështetemi në mbështetjen e vullnetarëve tanë të mrekullueshëm dhe aktivistëve të kafshëve në rrugë.

Si mund të ndihmoj?

Ju mund të mbështesni përpjekjet tona duke adoptuar një qen, duke bërë një dhurim ose punë vullnetare në strehimore. Ju gjithashtu mund të ndihmoni duke ushqyer kafshë endacake në zonën tuaj dhe duke na informuar nëse vëreni një kafshë që ka nevojë për ndihmë urgjente.

About: Who We Are
About: What We Do
About: Pro Gallery
bottom of page